Het zindelijk maken van je pup

Inleiding

Heel wat mensen die voor het eerst een hondje in huis hebben, hebben veel vragen en problemen rond het zindelijk krijgen van hun pup. Sommige eigenaars vertellen dat hun hond van soms zelfs al meer dan zes maanden oud nog steeds in huis plast en/of poept. Dit zijn situaties die natuurlijk ongewenst zijn, maar waar je als eigenaar zeker iets aan kan doen!
Feit is dat een pup een aangeboren nestzindelijkheid heeft: tot vier weken oud eet de teef de ontlasting op, vanaf vier weken leeftijd bevuilt de pup zijn slaapplaats niet graag en doet zijn behoefte steeds in een bepaalde hoek van het nest. Als je een pup in huis haalt is hij meestal ongeveer twee maanden oud. Op dat moment moet je de aangeboren nestzindelijkheid die de pup heeft, gebruiken om snel een zindelijke hond te krijgen in huis. Je kan je terecht afvragen of wij honden zindelijkheid moeten aanleren. Het antwoord is neen, honden zijn sowieso zindelijk. Maar voor de hond is de woonkamer hetzelfde als wat wij bedoelen met buiten: Als hij zijn behoeften maar ver genoeg van zijn nest deponeert is het voor de hond al in orde. Als eigenaar dien je jouw hond dus niet zindelijk maar wel “kamerzindelijk” te maken.
Dit is het aanpassen van de aangeboren zindelijkheid van de hond aan de wensen van de mens. De training moet beginnen zodra de pup in zijn nieuwe huis aankomt. Doe je dat niet, dan zal het proces (veel) langer duren. Rond de leeftijd van acht weken ontwikkelt een pup ook een “ondergrondvoorkeur”: hij kiest (samen met jou als je hem voldoende aanmoedigt) een bepaalde ondergrond en een vaste plek om zijn behoefte te doen.

Wat te doen om zo snel mogelijk van “ongelukjes” verlost te zijn:

Voorzie een periode van gemiddeld 2 weken om je pup zindelijk te krijgen en zorg dat je dan intensief met je hondje kan bezig zijn. (plan je verlof!)

  • Neem de pup heel frequent mee naar buiten: voor en na elke maaltijd, meteen als hij wakker wordt, na zijn speelkwartiertje en telkens hij wat verloren begint rond te draaien in huis.
  • Kies een vaste plek buiten of als je op een appartement woont eventueel een vaste plek in huis voorzien van een laag kranten of voor kleine hondjes een open kattenbak. Voordeel van kranten: appartementbewoners, nadeel: alle kranten zijn een mogelijk toilet als ze op de grond slingeren. Eens de pup getraind is, raad ik toch aan de hond zoveel mogelijk buiten te laten voor zijn behoeften, dit uit hygiënisch oogpunt.
  • Ga mee tot aan de gekozen plek. Blijf niet in de deuropening staan in de hoop dat de pup zichzelf uitlaat. De pup zal dan vaak niets doen omdat hij snel terugloopt om jou te komen zoeken, zonder aan zijn plasje of kakje te denken.
  • Kies eventueel een commando dat je steeds geeft wanneer je wenst dat je pup zijn behoeftes doet (“plasje doen”, “doe snel”, …). Je hondje zal snel het commando met de actie associëren.
  • Beloon altijd als hij het goed gedaan heeft, met je stem, een knuffel of aai en eventueel met een snoepje.
  • Een ongelukje: zie je het niet gebeuren: ruim gewoon op en schenk er verder geen aandacht aan. Zie je het gebeuren: zeg dan “foei”of “nee” met luide stem, neem de pup op en neem hem mee naar zijn gekozen “toiletplaats”. Als het kan neem je het ongelukje daar ook mee naartoe om de boodschap heel duidelijk over te brengen. Blijf even met je pup op zijn toiletruimte staan.

Wat niet doen:

  • Laat je pup niet vrij door het huis lopen. Hij zal “verdwalen” en zijn behoeftes ergens in een kamer deponeren. Laat hem niet zonder toezicht rondlopen.
  • Straf niet of brul niet tegen je pup bij een ongelukje. Hij zal angstig en onzeker worden, waardoor er meer ongelukjes zullen gebeuren en waardoor hij zijn vertrouwen in jou als baasje zal verliezen. Haal zeker niet de neus van je hond door een plasje of drolletje. Dit heeft niet het minste positieve effect, integendeel!


Als je overdag een hele dag van huis bent, verwacht dan niet dat het zindelijk maken van een pup snel succesvol zal zijn. Wees bereid de schuld bij jezelf te zoeken en niet bij je pup als het zindelijk worden niet lukt of lang duurt. Consequentie en volharding zijn de sleutel tot succes.

Opmerking:
Sommige fokkers of winkels maken het de nieuwe eigenaar extra moeilijk door de pups op een veel te kleine ruimte te houden en zelden of nooit vrij te laten rondlopen. Zo kunnen deze pups hun ontlasting niet op een “afgelegen” plek doen en worden het nestbevuilers. Deze pups hebben een grotere kans om chronisch onzindelijk te worden.
Ga dit na voor je overgaat tot de aankoop van je pup. Een pup halen bij een fokker die er veel en goed mee bezig is bespaart je op vele vlak tijd en onnodige frustraties.


’s Nachts?

Een pup heeft een kleine blaas waarover hij nog geen goede controle heeft. Hij kan niet zomaar tien uur zijn plas ophouden! Neem je pup zo laat mogelijk op de avond nog even mee naar buiten en sta ’s morgens vroeger op om hem de kans te geven zijn volle blaas te ledigen. (bv. 23-24u ’s avonds en 5-6u ‘s morgens). Als dit lukt, kan je elke dag een kwartiertje later opstaan tot het gewenste uur is bereikt. Lukt dit niet, dan heeft jouw hondje nood aan een extra uitje in de tuin ’s nachts, en kan je tijdelijk best je wekker rond 2u ’s nachts instellen.

Waar laat je je pup ’s nachts gedurende de zindelijkheidstraining slapen?
Je kan kiezen: de slaapkamer of in een aparte kamer, maar steeds in een bench of eventueel een stevige kartonnen doos waarin je zijn mandje plaatst.
Voordeel van de slaapkamer: je pup laat je weten wanneer hij moet, gezien hij zijn nest niet wil bevuilen. Ongelukjes zijn dan haast helemaal te voorkomen. Nadeel van de slaapkamer: in het begin kan de pup om zijn moeder en nestgenootjes huilen. Je kan dit wel deels voorkomen door een warme kruik in zijn nestje te leggen, of een doekje met de geur uit het ouderlijke nest bij de pup te leggen. Vaak volstaat het even iets te zeggen of even je hand in de bench te steken om de pup een veilig gevoel te geven en opnieuw te laten slapen.
Denk niet dat je met de keuze van de slaapkamer de hond nooit meer uit de kamer krijgt: je hondje wordt steeds een beetje zelfstandiger, en rond de leeftijd van 11 weken kan hij zeker met bench of mandje verplaatst worden naar een andere kamer.
Kleine hondjes hebben de neiging iets langer te doen over het zindelijk worden dan de grotere soortgenoten. Gun hen die extra tijd en kies in die gevallen voor de slaapkamer als slaapplaats, gezien je daarmee 24/24u aan het trainen bent en dus sneller vooruitgang boekt door de grotere intensiteit van training.

Zindelijk maar op de verkeerde plaats?

Je hondje gaat steeds in een bepaalde hoek van de living of in de gang of…
Herbegin je leerproces zoals hierboven beschreven. Om te voorkomen dat de pup of jonge hond in zijn oude gewoonte vervalt, reinig je de plek waar hij zijn ontlasting deed met een ammoniakvrij reinigingsmiddel.
(ammoniak geurt te gelijkend met urine, en moedigt zelfs het herbevuilen van die plaats aan ipv het te ontmoedigen). Plaats zijn eet- en drinkbak op die plek of zijn mandje, de hond is niet geneigd die plaatsen te bevuilen. Zijn er zelfs dan nog ongelukjes, plaats de hond dan in een bench wanneer je niet op hem kan letten.

“Deemoedsplasjes”

Veel eigenaars vragen wat ze er aan kunnen doen als hun pup of jonge hond plast wanneer ze thuiskomen of wanneer er bezoek over de vloer komt.
In de wolven- en hondenwereld is het normaal dat pups een plasje doen bij het begroeten van hoger geplaatste soortgenoten. Het is dus eigenlijk een actieve uiting van erkenning van jou als baas. Straffen is geen oplossing, integendeel, de pup wordt nog onderdaniger en ook angstig en zal nog vaker plassen!
Oplossing: negeren! Doe bij thuiskomst alsof de pup niet bestaat, negeer zijn begroeting. Vraag aan je bezoek hetzelfde te doen. Pas wanneer de pup volledig rustig geworden is, haal je hem aan. Binnen enkele dagen ben je van deze plasjes verlost.


Belangrijk:

· Begin dadelijk
· Wees consequent
· Beloon
· Anticipeer